Museumsutstikkeren
En No

Cristina Iglesias

The Wilderness and the Labyrinth

Cristina Iglesias foreslår å gjøre museumsutstikkeren til en villmark. På avstand vil det se ut som den siste urørte flekken i byhavnen. Iglesias ser for seg et område der besøkende kan gå rundt i et villniss av vegetasjon. Utstikkeren blir transformert til et utemmet sted med trær, stier og små voller. Besøkende kan rusle fra det veldig urbane og inn i et område som på samme tid er tilsynelatende vilt og naturlig, kaotisk og overgrodd, konstruert og tilrettelagt.

Midt på utstikkeren finner besøkende en paviljong med to innganger; en fra byen og en fra sjøsiden. Konstruksjonen har form som en labyrint med vegger av basrelieff som illuderer vegetasjon. Et innebygget vanningssystem tilfører vann som sildrer nedover veggene. På fire steder er det smale, skyteskåraktige vinduer i enden av gangene, mot nordøst, sør, sørvest og nordvest; med utsyn mot fjorden, parken og byen. Disse utkikkspunktene er rammet inn av utstikkerens villmark, noe som forsterker inntrykket av å være omgitt av naturen samtidig som man er i et slags indre rom. I labyrinten er det blindveier, og en rekke speil inne i konstruksjonen gjør opplevelsen enda mer kompleks. Kantene på utstikkeren skrår ned i vannet, slik at man kan bevege seg helt ned til vannkanten.

Cristina Iglesias (1956) er en spansk installasjonskunstner og skulptør med base i Torrelodones ved Madrid. Iglesias utfordrer skulpturbegrepet i sine arbeider, som ofte tar form av omfattende og omsluttende installasjoner man kan bevege seg inn i. Hun er kjent for sin bruk av arkitektoniske og litterære referanser, benyttet i samspill med det konkrete stedet hun til enhver tid arbeider på. Iglesias har representert Spania ved flere biennaler. Hun samarbeider med store, internasjonale gallerier og har laget stedspesifikke kunstprosjekter over hele verden.

Kunstverket er en installasjon man kan gå inn i og som bruker hele museumsutstikkeren. Øya er laget av spesialtilpasset topografi, jord, vanntetting, beplantning og et vanningssystem. Labyrintpaviljongen er bygget med basrelieff i bronse, steinfasader, rustfritt stål og vanntilførsel. Dimensjonene på labyrintstrukturen er anslått til 13 x 8 x 3 meter.